Beleggers kijken alweer vooruit. Sombere berichten uit Duitsland zijn belangrijker, dan de relatief gunstige uitkomst van stresstests voor Europese banken.

De Europese aandelenbeurzen zakten maandagochtend in het rood. De stemming sloeg om na bekendmaking van een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen. De uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken zorgden bij de opening nog voor een positieve stemming.

,,Het enthousiasme over de uitslagen van de stresstesten ebt weer wat weg. Uiteindelijk is toch 20 procent van de banken niet geslaagd voor de test. Ook helpt een daling van het vertrouwen in Duitsland niet mee“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

AEX lager

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 395,34 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 tikte bij de opening voor het eerst sinds 14 oktober even de 400 punten aan. De MidKap daalde 1 procent tot 585,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

De Europese banken zagen de eerdere sterke koerswinsten weer verdampen. In Frankfurt won Commerzbank 1,8 procent. Eerder op de ochtend stond de Duitse bank nog bijna 10 procent in de plus. ING, dat ook zonder moeite door de test kwam, zag een eerdere winst verdampen en verloor 0,8 procent op het Damrak.

Stresstests banken

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zondag bekend dat 25 van de 130 grootste Europese banken voor de stresstest zijn gezakt. De Italiaanse financiële sector kwam als slechtste uit het bankenonderzoek. Banca Monte dei Paschi di Siena, de grote verliezer van de bankentest, ging in Milaan ruim 17 procent onderuit. De op twee na grootste bank van Italië moet 2,1 miljard euro aan extra kapitaal zien op te halen om aan alle eisen van de centrale bank te kunnen voldoen.

In de AEX stond TNT onderaan met een min van meer dan 7 procent. Beleggers waren ontevreden over de kwartaalresultaten van de pakketbezorger.

De euro was 1,2681 dollar waard, tegen 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse bleef stabiel op 81 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 85,75 dollar per vat.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl